domingo, 11 de noviembre de 2012

EL CERM A LA TROBADA DE REPRESENTANTS DELS CENTRES I ASSOCIACIONS D’ESTUDIS LOCALS I COMARCALS DEL SUD VALENCIÀ


Reunió de la I Jornada de l’Espai Cultural Enric Valor
 Cocentaina, 9 de juny de 2012

El dissabte 9 de juny de 2012 es convocava  a la Seu del Centre d’Estudis Contestans, que és alhora, el Museu d’Arqueologia i Etnografia de Cocentaina, una trobada de representants dels centres i associacions d’estudis locals i comarcals del Sud valencià (“província d’Alacant”). Es tracta d’una iniciativa de l’Institut Alacantí de Cultura “Juan Gil-Albert” d’Alacant, a través de l’Espai Cultural Enric Valor, que es una plataforma que s’ha creat per cohesionar les iniciatives sorgides des de les comarques i donar suport als centres.
Hi hagué representació de l’Institut Alacantí de Cultura “Juan Gil-Albert”, del Centre d’Estudis Contestans,de l’Institut d’Estudis de la Marina Alta, de l’Associació d’Estudis de la Marina Baixa, de l’Institut d’Estudis Comarcals del Baix Vinalopó, de l’Associació d’Estudis “Grup Alacant”, del Centre Alcoià d’Estudis Històrics i Arqueològics, de l’Institut d’Estudis Guardamarencs, de l’Associació Cultural “La Gola” (Guardamar), del Centre d’Estudis del Museu Valencià del Paper, de l’Associació Cultural Font Bona (Banyeres), del Centre d’Estudis i Excursionisme “Les Valls de la Serrella” (s’excusà la no asistència de representants del Centre d’Estudis Locals del Vinalopó i de l’Institut d’Estudis Calpins)  i per primera volta es donava a conéixer el nostre Centre d’Estudis de la Repoblació Mallorquina, a través de la presència del seu president, Joan-Lluís Monjo.
 L’acte s’encetà amb unes paraules de bon auguri i de suport de Juan Bautista Rosselló, diputat de Cultura de la Diputació d’Alacant i de la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Cocentaina, Marcela Richart. Presidiren l’acte José Luis Ferris, director de l’Institut Alacantí de Cultura “Juan Gil-Albert” i  Joan Borja, com a coordinador de l’Espai Cultural Enric Valor. A continutació es féu un torn de paraules en què es donà la paraula a un representant de cada associació.


Potser la part més positiva de la reunió va ser precisament la possibilitat de conéixer-nos entre nosaltres les associacions. Es tracta en molts casos de persones que comparteixen objectius, inquietuds i dificultats, des de diferents punts i amb una trajectòria diversa, en alguns casos es tracta de centres molt modests i en d’altres es tracta de col·lectius molt cohesionats i amb una forta presència en els seus àmbits d’actuació, i que compleixen amb una tasca cultural que en molts casos no sorgeix d’altres institucions de tipus oficial, com els ajuntaments o la mateixa Diputació Provincial.
 Es plantejaren projectes concrets, de possible execució: fons documentals (de materials etnogràfics, etnomusicals, fotogràfics), estudis (memòries orals, elements etnogràfics, elements històrics, inventari del patrimoni material o immaterial).
Es proposà la col·laboració entre els diferents centres a l’hora de dur a terme o de proposar un determinat projecte i la possibilitat de compartir activitats elaborades per un determinat centre.
 Es demanà la implicació dels centres educatius, dels gestors culturals o turístics dels ajuntaments amb els centres d’estudis, en moltes ocasions i de manera incomprensible, desvinculats. Molts dels estudis i iniciatives dels centres no arriben a la societat i són desaprofitats. Es plantejà la possibilitat de salvar aquesta distància amb iniciatives diferents: edició d’unitats didàctiques, edició de guies, proposta de rutes culturals, cicles de conferències. Cal una tasca de captació de l’interés de la societat.
Sobretot se sentiren demandes adreçades a la Diputació, perquè patrocinara les iniciatives sorgides dels centres amb un pressupost concretament als centres. La resposta no va ser del tot aclaridora: no es concretà una assignació concreta, adreçada als centres, en particular ni en global. Sí que es podrien subvencionar determinats projectes que comptaren amb determinats requisits: interés temàtic, repercussió social, implicació de diferents centres.
 L’única proposta que es concretà d’una manera clara és la creació d’una pàgina web de l’Espai Enric Valor des de la Diputació per donar a conéixer a la societat l’existència de les associacions i de les diferents activitats i publicacions que duen a terme.                                     
Cocentaina, 9 de juny de 2012.
Joan-Lluís Monjo i Mascaró   ,                                                                                            Pres.Centre d'Estudis de Repoblació Mallorquina


No hay comentarios:

Publicar un comentario