lunes, 11 de julio de 2022

FESTA DES PARLAR SA, ANY 2022, TÀRBENA (MARINA BAIXA)

 

FESTA DES PARLAR DE SA 2022, TÀRBENA (MARINA BAIXA)

 

El dissabte 4 de juny de 2022 tingué lloc Sa Festa des Parlar de Sa. Aquest esdeveniment cultural va ser convocat pel Centre d’Estudis de la Repoblació Mallorquina, amb el suport de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, l’Institut Ramon Muntaner, l’Institut d’Estudis “Juan Gil-Albert” i l’Ajuntament de Tàrbena. Des que es posà en marxa la iniciativa l’any 2016, Sa Festa d’enguany representa la seua cinquena edició, superant plausiblement una pausa de dos anys d’interrupció obligada per les exigències de la normativa sanitària vigent derivada de la covid-19. Tot i que, cal dir que, de manera excepcional, guardant totes les mesures, s’ha pogut mantenir sense interrupció l’acte fonamental que dona raó de ser a Sa Festa: el Concurs Literari en Tarbener “Adolf Salvà”.  (Remetem els lectors als enllaços poder visitar les festes virtuals de l’entrega dels premis de les edicions dels anys 2020 i 2021):

 V CONCURS LITERARI EN TARBENER "ADOLF SALVÀ" 2020

CONCURS LITERARI EN TARBENER "ADOLF SALVÀ" 2021


L’objectiu principal de la iniciativa és donar suport al “parlar de sa” o “tarbener”, entès com un patrimoni lingüístic digne de consideració, pel seu caràcter excepcional de llegat cultural del repoblament balear que es tingué lloc a la primeria del segle XVII al Regne de València després de l’expulsió dels moriscos. El concurs literari pretén potenciar l’ús escrit del parlar local, que és, al capdavall, una manera de fomentar la creació literària en català, en un context sociolingüístic en què es fa cada volta més necessari el reforçament de l’autoestima dels parlants de la nostra llengua, i més encara si és representada amb una variant lingüística minoritària.

El tema sobre el qual ha versat el concurs literari d’enguany ha estat relacionat amb una commemoració de caràcter històric: el centenari del primer estudi sobre les pintures rupestres de sa coveta de ses Lletres de la mà de l’investigador Daniel Jiménez de Cisneros (1922). Aquest treball va ser pioner en l’àmbit de la província d’Alacant. La interpretació misteriosa de les pintures prehistòriques, els descobriments arqueològics i les coves són elements que han suscitat la imaginació dels texts del concurs d’enguany i així mateix han sigut objecte de diversos treballs a càrrec dels alumnes del CEIP San Salvador de Tàrbena que s’han mostrat en una exposició a l’ajuntament de Tàrbena. 

Els actes de Sa Festa tingueren lloc a la plaça Major de Tàrbena a partir de les 17 h. Després dels actes protocol·laris de presentació, Sa Festa s’inicià amb un homenatge a la figura de la mestra Rosa Sempere i del religiós i activista cultural Mn. Pere Riutort.

 

Hi hagué una ballada popular de danses a càrrec de la Unió Musical de Tàrbena, que estrenava una versió harmonitzada de “Les danses” duta a terme per en Joan Miquel Ripoll.


Els alumnes de l’escola de Tàrbena ens oferiren una representació dramatitzada d’un conte popular de Tàrbena, “Es conte des burro”, reescrit per en Joan-Lluís Monjo a partir de diversos testimonis orals.
 

L’acte es clogué amb l’entrega de premis del VII Concurs Literari en Tarbener i amb l’actuació del grup Òwix, en què s’estrenà una cançó en tarbener, “Sa font de Benissalim”,  amb lletra  d’en Toni Pont i música d’en Ximo Guardiola. 

La diada tingué un tancament festiu a la nit, amb una “volta de guiterra” (o “ronda”) pels carrers de Tàrbena a càrrec dels Sonadors de Crevillent, en què es retragueren els gèneres musicals locals, basats en el testimoni d’en Juan Molines Guerri.

 


L’èxit de participació en els actes auguren una llarga vida per a aquest esdeveniment que sens dubte esdevindrà una cita obligada per a la reivindicació del patrimoni lingüístic tarbener i de la cultura popular valenciana. Des de l’organització volem agrair tant als col·laboradors i com als assistents la bona acollida i el suport rebut; és clar que l’èxit d’una iniciativa com aquesta és el resultat d’una conjunció d’accions de moltes persones. 

No hay comentarios:

Publicar un comentario